Evo, kaj v resnici pomeni alkohol brez glutena

Če ste intolerantni na gluten ali trpite za celiakijo, že veste, da standardno pivo ne gre, saj je narejeno iz vode, hmelja, kvasa in zrn, ki vsebujejo gluten, kot so ječmen, rž ali pšenica. Ker pa se wellness kultura počasi prebija v pijačo, boste morda prepričani, da žgane pijače vsebujejo tudi gluten in da niso v mejah. In to je do neke mere kategorično napačno.

„Edina druga stvar, ki bi si jo lahko omislila, bi lahko bila, če bi v napravi, ki predela gluten, nastali duh. Na primer, če znamka vodke izdeluje tudi pivo, pravi Kevin Gray, strokovnjak za pijače in urednik spletnega mesta o pijačah Bevvy. „Težko si je predstavljati scenarij navzkrižne kontaminacije, vendar se lahko zgodi, predvidevam.

Nazaj za trenutek. Destilirani alkohol je vedno brez glutena, ker postopek destilacije odstranjuje beljakovine, na katere reagirajo tisti z glutensko intoleranco. Grey pravi, da alkohol z oznako 'brez glutena' ni bil izdelan nič drugače kot izdelki brez oznake brez glutena, zato so destilirane žgane pijače kot vodka, rum, viski in burbon z oznako 'brez glutena' odveč. To je ekvivalent znamke Vegeti burger, ki ponosno izjavlja, da so njihovi izdelki brez mesa.

Vaša vodka brez glutena je dejansko napaka, vendar mikroskopska količina, ki jo vsebuje, vam ne bo škodovala. Po Upravi za hrano in zdravila lahko izdelek označimo kot 'brez glutena, hkrati pa tudi z vsebnostjo glutena do 20 delov na milijon, saj je to z najnižjimi znanstvenimi testiranji najnižja količina in s tem najnižja količina, ki jo ima nekdo z intoleranca na gluten lahko dobro prenaša. 'Sumim, da bi vse te alkoholne pijače opravile ta test, če alkoholu ne dodajo ničesar, kot nekaj neumne arome, ki vsebuje gluten, pravi Grey. Na primer, aromatiziranje dima je nekaj, na kar morate biti pozorni, ko naročite, denimo, starodobniškega ali manhattanskega, prežeto z aromo umetnega dima, saj lahko izdelek vsebuje ječmenovo sladno moko kot nosilno sredstvo. V skladu z zaščitnim pasom brez glutena izdelki, nadzorovani USDA, izjavljajo to sestavino, medtem ko tisti, ki so regulirani v skladu s FDA 'lahko ali ne.

Vse, kar morate vedeti o glutenu:



Če - iz kakršnega koli razloga - ne zaupate postopku destilacije, da se zrno v celoti odstrani iz slabih stvari, Grey pravi, da se lahko vedno odločite za vodko iz krompirja, grozdja ali koruze, za katero je vse potrebno brez glutena. 'Izbirate lahko veliko. Ali pa pijte tekilo, ki je narejena iz rastline agave, pravi.

Z lahkoto je kazati prste in trkati blagovne znamke za dobiček dobrega počutja, toda za 3 milijone Američanov, ki živijo s celiakijo, in 18 milijonov Američanov, ki živijo z intoleranco na gluten, je izbira izdelka, varnega za uživanje, stvar življenja in smrti . 'Z alkoholom brez glutena' je videti, kot da skačejo po trendu in poskušajo ujeti del trga brez glutena, pravi Grey. „Ampak ta nalepka je način, da brez glutena sprejmejo hitre odločitve o nakupu, tako da razumem.

Moral zgodbe: če vaša prehrana ne dovoljuje glutena, vedite, da lahko uživate žgane pijače in jih tudi pijete. Morebitne težave s želodcem so verjetno posledica prehitrega in prehitrega pitja na prazen želodec, ne pa reakcije na noben gluten.

Tukaj je nekaj strokovnjakov, kaj morate vedeti o glutenu in mlečnih izdelkih. In zakaj se trezno pitje vzame (ne zahvaljujoč se piknikom).